EN HÄLSOSAMMARE VARDAG MED GRÖNT TE

EN HÄLSOSAMMARE VARDAG MED GRÖNT TE

green-tea-2

Bland de hundratals tesorter och smaker som det i dag går att välja mellan på marknaden finns det en sort som vid ett flertal forskningsrapporter har visat sig ha positiv inverkan på hälsan – grönt te. Det har bland annat visat sig att specifika ämnen i grönt te kan vara effektiva mot cancer.     

Vem behöver dricka grönt te?

I ett samhälle som ställer allt högre krav på tempo och produktivitet kan det ibland vara svårt att hinna med att få i sig alla de viktiga ämnen som kroppen behöver. Men det behöver inte vara så svårt som många tror. En bra start är att börja dricka några koppar grönt te varje dag, för att få i sig några av de viktiga mineraler och antioxidanter som kroppen behöver. För aktiva personer som sällan har tid att koppla av och tänka på sin hälsa är grönt te alltså ett perfekt alternativ.

Innehåll och tillverkning 

För att kunna förstå varför just grönt te har en sådan omfattande hälsoeffekt på oss människor till skillnad från andra tesorter behöver vi fördjupa oss i dess innehåll och tillverkning.

Vid tillverkning av grönt te tillåts inte tebladen att oxidera, vilket innebär att man hoppar över torkningen av bladen och låter de istället utsättas för värme. När det inte sker någon oxidering kan tebladen behålla ämnen som annars försvinner vid oxidering. Grönt te innehåller likt många andra tesorter en viss mängd koffein och teanin. Det ämnet som grönt te däremot har en betydligt högre mängd av än andra tesorter är katekinet EGCG som är en superviktig antioxidant. För att få i sig en tillräcklig mängd EGCG bör du dricka två till tre koppar grönt te per dag eller ta ett tillskott av grönt teextrakt.

Hälsoeffekter

Förr i tiden användes grönt te som läkemedel i många länder och kulturer medan det i dag dricks för att det är gott och kan bidra med vissa hälsofrämjande effekter. Det är framförallt just antioxidanten EGCG, ofta kallat ”mirakelämnet”, som har visat sig ha betydande hälsoeffekter. Forskningsstudier har talat för att EGCG (tillsammans med andra ämnen i grönt te) kan hjälpa till med fettförbränningen i kroppen genom att förhindra nedbrytandet av adrenalin och noradrenalin. Mycket forskning har även gjorts för att studera förhållandet mellan EGCG och cancer där man har kunnat se att EGCG påverkar produktionen av vissa nyckelenzymer som kan vara skyddande mot cancer. Utöver viktiga antioxidanter som EGCG så innehåller grönt te en bra mängd av koffein och teanin. Koffeinet kan ha en uppiggande effekt och göra att vi orkar med arbete och träning på ett bättre sätt. Teanin är en aminosyra som minskar bieffekterna av koffeinet och som verkar ha en lugnande effekt och kan öka kognitionsförmågan hos oss människor.

 

Agnes Sundblad
Frilansande journalist